Het Corona virus houdt iedereen bezig. We hopen allemaal dat, als we het virus krijgen, we er met milde klachten vanaf komen.
Kan ik zelf iets doen met mijn voeding, vraag je je misschien af? Jazeker! Ik kan het niet vaak genoeg herhalen: voeding is onze gereedschapskist als het gaat om het voorkomen en bestrijden van ziekte. Een lichaam met voldoende vitamine en mineralen is sterker dan een lichaam dat wordt onderhouden met fastfood en sterk bewerkte voeding!
Hoe vul je die gereedschapskist en zorg je dat je weerstand toeneemt?
Allereerst wil ik vitamine D noemen. Steeds meer onderzoek wijst uit dat deze vitamine de weerstand verhoogt en ons beschermt tegen allerlei ziekten. Vitamine D komt voor in vette vis (zalm, haring, makreel) en in boter en bak- en braadproducten. Juist nu is dat visje 1x per week en een beetje boter dus belangrijk! Daarnaast maakt onze huid ook vitamine D aan uit zonlicht, vanaf april tot september. Dit betekent dat onze vitamine D status nu, aan het eind van de winter, het laagst is. Naar buiten gaan is nu belangrijk! Ga in de zon, al is het op balkon en in de tuin 😊. Voorkom wel verbranding. https://www.kwf.nl/kanker-voorkomen/zon-uv-straling-en-huidkanker/zon-en-vitamine-d.
Het voedingscentrum adviseert voor bepaalde groepen extra vitamine D, dus niet voor iedereen. Zij baseert haar aanbevelingen op de adviezen van de Gezondheidsraad. Vanuit andere bronnen, gebaseerd op de autoriteit van de Europese commissie, wordt nu geadviseerd om , juist nu we veel binnen zitten, het eind van de winter is en Corona het leven van velen bedreigt, allemaal vitamine D (in de best opneembare vorm D3) te gebruiken. In de Nederlandse wet is vastgelegd dat een voedingssupplement maximaal 25 microgram vitamine D mag bevatten. Dat is ruim binnen de veilige grens van 100 microgram voor volwassenen. https://www.rivm.nl/nieuws/maximaal-aanbevolen-hoeveelheid-vitamine-d-nauwelijks-overschreden . Deskundig advies is altijd aan te raden! Laat je vitamine D status regelmatig vaststellen door bloedonderzoek via de huisarts. Meten is weten.
Bij weerstand denken de meeste mensen ook aan vitamine C. Dat is terecht. Voldoende van deze vitamine verkort de ziekteduur bij griep en verkoudheid. Het draagt bij tot een goede werking van je immuunsysteem. Veel vitamine C zit in Broccoli, kiwi, koolsoorten (boerenkool en spruitjes!), paprika, aardbeien, bessen en sinaasappel. Kies 250 g groente, meer mag!) en 200 g fruit (niet méér ivm de fruitsuikers) per dag. Probeer eens: een bakje havermout met aardbeien, spruitjes met appel en wat walnoten!
Die noten brengen me bij een derde belangrijke stof als het gaat om weerstand: Zink. Rijk aan zink zijn oesters, rood vlees en krab en, in iets mindere mate gevogelte en vis. Eet deze producten met mate (er kleven ook nadelen aan) en combineer ze met plantaardige zinkbronnen zoals volkoren granen, peulvruchten (bonen, linzen) en noten (m.n. pecannoten) en zaden(m.n. pompoenpitten.
Vitamine D, vitamine C en zink werken dus mee aan een goede weerstand. En met die drie stoffen maak je zo wat gemakkelijke “recepten”: dagelijks even naar buiten in de zon (met gepaste afstand), wekelijks een visje, een fruitschaal met o.a. kiwi en sinaasappels, wat bessen in de vriezer (en straks verse aardbeien op een beschuit 😊, volkoren brood, bonen en linzen als afwisseling van een stukje rood vlees. Dat is niet moeilijk en kan iedereen!
Ik wens je veel gezondheid en een goede weerstand, zeker nu!

Geef een reactie